Mahlane jõulukalkun sibulatäidisega

Jõulukalkun on eestlaste lemmik jõuluroog, kuid suurema kaaluga kalkuni küpsetamine nõuab ka natuke oskusi.

Selleks, et kalkun ahjus ära ei kuivaks ning säiliks mahlasus ja liha hõrk pehme maitse- tuleb teada, mis temperatuuriga seda küpsetada. Tihti alandatakse ahjus temperatuuri, mis muudabki kalkuni kuivaks ja kõvaks. Seetõttu on tähtis teada, et kalkunit ei tohi küpsetada kindlasti alla 180C. Lisaks armastab see lind fooliumiga katmist.

Küpsetatud kalkun salvei ja sibulatäidisega

  • 1 ümbes 4,5kg  kalkun
  • 10l vett
  • 200g soola
  • 200g võid
  • 1-2 pätsi saia (isetehtud sai on parim!)
  • 2 sibulat, kuubikuteks
  • 1 ports sellerit, kuubikuteks
  • 1 ports salvei
  • 100g võid
  • 2 muna
  • 300g kalkunipuljongit
  • soola
  • pipart

Valmistamine

1. Kõigepealt valmista soolvesi. Keeda 200g soola 1 liitris vees. Kui sool on täielikult sulanud, lisa ülejäänud 9 liitrit vett, et soolvesi jahtuks kiiremini. Nüüd on Sul valminud 2% soolalahus. Pane see kõrvale.

2. Võta kalkun pakendist välja ja pühi see paberrätikuga puhtaks. Kontrolli, et ei oleks sulgi ja eemalda vajadusel kael ja sisikond.

3. Aseta kalkun täielikult 2% soolalahusesse ja pane vähemalt üheks päevaks külmkappi. See maitsestab kalkunit ja muudab liha valgustruktuuri, nii et röstimise ajal säilitab liha rohkem mahlasust.

4. Pruunista kuubikuteks lõigatud sibul ja seller võis. Või kogus võib tunduda külluslik. Nii see on, sest on jõulud. Hauta köögivilju võis, kuni need on poolläbipaistvad, lisa seejärel tükeldatud salvei ja kalkunipuljong (võib asendada ka kanapuljoniga). Vahusta eraldi kausis munad. Vala väike kogus kuuma köögivilja-puljongisegu munadele, seejärel lisa veel natuke. Kui munad on vedelikust kuumad, vala munad ülejäänud köögiviljade peale. Rebi sai tükkidest ja lisa see segu saiatükkidele. Maitsesta soola ja pipraga ning pane kõrvale.

5.  Maitsesta kogu kalkun soola ja pipraga alustades süvendist. Võta täidis ja täida õõnsus ja linnu kaelaosa saiaga nii palju kui võimalik. Võta võid ja libista sõrmed rinna naha alla, libista või naha alla suurteks tükkideks, nii et need sulaksid linnu röstimisel. Seo lind nööriga kokku.

 

Tagasiside

Review Mahlane jõulukalkun sibulatäidisega.

0
    0
    Sinu ostukorv
    Your cart is emptyReturn to Shop

    Registreeru püsikliendiks ja
    saad esimeselt ostult

    -20%

    Püsikliendina on Sul edaspidi igalt ostult
    vähemalt -10% soodustust.