Kaunistatud Focaccia lame leib

Imemaitsev ja kaunis lisand igat tüüpi lihade juurde!

Focaccia olla leiutatud Liguurias. Sealses merelises niiskes kliimas ei kergitanud pärm tainast korralikult, küpsetisele ei moodustunud krõbedat koorikut, sisu jäi nätskeks ja see probleem vajas uudset lähenemist. Liguurialased lahendasid saiaprobleemi, hakates küpsetama lamedat kergitamist mittenõudvat leiba, mida söödi ahjukuumana.
Meie retsept aga siiski nõuab veidi kannatlikkust, see tähendab, et õhulise koheva lameleiva saamiseks pakume välja oma nipi, kuidas kergitada kerge vaevaga..

Vaja läheb:

450g käesooja vett -jagada kahte kaussi
1 tl suhkrut
57g (1/2 klaasi) oliivõli
7g ehk 2 1/2tl kuivpärmi või 6g tavalist pärmi
1tl meresoola
1tl helvessoola peale raputamiseks
680g nisujahu
113g  oliivõli (panni määrimiseks ja pärast saiapeale tilgutamiseks koos 50/50 veega
2tl värsket rosmariini (tükeldada). Võib ka kuivatatult
Erinevaid köögivilju kaunistuse tegemiseks (näiteks: punane sibul, murulauk, suitsuvorst, paprika, tšilli, petersell, kirsstomat…)

Taigna valmistamine:

Sega kõik ained kausis ühtlaseks – kõige lihtsam on alustuseks segada kausis kuivained, siis kaaluda juurde õli ja vesi. Soovitame vesi ja õli alguses segada poole kogusega ning siis tasapidi lõpus juurde lisada, nii et paras jääb. (Kui kasutad kuivpärmi, siis lisa see niisama jahudele; kui kasutad värsket pärmi, siis murenda see esmalt jahu sisse sõrmede abil).

Kui kasutad elektrimikserit, siis sega vähemalt 10 minutit (käsitsi segades sõtku vähemalt 20 minutit). Tainas on väga märg, nii et kausi servade/käte küljest see lahti ei löö enne, kui oled vähemalt 10 min mikserdanud või 20 min kätega sõtkunud. Lisa lõpus vajadusel veidikene jahu juurde, et tunned, kuidas tainas vetrub tagasi. Ära jahuga liialda, siis muutub sai kuivaks.
Sõtku pallike ja kata tainakauss puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas 2-3tundi aega kerkida.

Kata 30×40 cm suurusele ahjupann küpsetuspaberiga,  määri õliga. Kummuta tainas ahjupannile ning lükka õliste kätega laiali. Aseta taignale toidukile ning pane pann külma (ka keldripõrand sobib), et tainas maitsestuks.
Järgmisel päeval võta pann toatemperatuurile ja lase rätiku all soojeneda 30 min-1h.

Sel ajal valmista ette kaunistuse jaoks minevad köögiviljad ja vorstirattad.
Viiluta nt suitsuvorst, punane sibul, oliivid, korja murulauk peenralt, viiluta ja kuivata liigsest niiskusest viinamarja tomatid jne…Alusta saia dekoreerimist olemasolevate köögiviljadega.
**Ideid pildi tegemiseks saad internetist Focaccia art otsingusõnaga

Lõpetuseks vispelda oliiviõli ja vesi klaasi sees ühtlaseks, nirista focaccia peale, et köögiviljad küpsemisel ära ei kõrbeks. Puista üle meresoolahelvestega.

Tõsta 250-kraadisesse ahju ning keera temperatuur kohe 200 kraadi peale. Küpseta umbes 30 minutit, kuni focaccia on pealt kergelt kuldne ja seest küpsenud. Focaccia peab jääma pigem hele kui tume!

Head isu!

Võta ahjust välja, lase rätiku all jahtuda.

Tagasiside

Review Kaunistatud Focaccia lame leib.

0
    0
    Sinu ostukorv
    Your cart is emptyReturn to Shop

    Registreeru püsikliendiks ja
    saad esimeselt ostult

    -20%

    Püsikliendina on Sul edaspidi igalt ostult
    vähemalt -10% soodustust.